Žena je puni krug. Ima moć stvaranja, odgajanja i promjena!

Aktualno 8. ožujka 2022

Obilježavanje 8. ožujka uvriježilo se kao Međunarodni dan žena zahvaljujući prvom protestu tekstilnih radnica koje su na taj datum još 1857. godine prvi put prosvjedovale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Nakon toga, 8. ožujka 1908. godine 15 tisuća žena prosvjedovalo je u New York-u tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Borbu žena za njihova prava dodatno je ‘potpalio’ događaj koji se dogodio 25. ožujka 1911. godine u kojem je život izgubilo 146 žena i tinejdžerica . One su žive izgorjele zahvaljujući lošim mjerama zaštite na radu i zaključanim vratima izlaza za nuždu.

Dan žena predstavlja simbol povijesne borbe koja još ni izbliza nije okončana. Iako u većini svjetskih Ustava stoji da žene imaju jednaka prava kao muškarci, te se teorijski osuđuje rodna i spolna diskriminacija, stvarnost nije tako ravnopravna.

Žene u Europskoj uniji i dalje po satu zarađuju u prosjeku 16% manje od muškaraca te imaju 30,1 % niže mirovine od muškaraca. Potpuna politička, ekonomska i društvena rodna jednakost još nije postignuta. Na globalnoj razini razlika u prihodima između muškaraca i žena vrlo se sporo smanjuje, a u većini društava žene su podzastupljene u visokim krugovima politike i poslovanja.

Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj  žene  su još uvijek većinom potplaćene radnice na nesigurnim radnim mjestima, a njihov karijerni napredak pun je prepreka. Uz rad u zahtjevnom poslovnom okruženju, one uz to skrbe o obitelji i gotovo u cijelosti nose sav teret kućnog radaPlaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, iako su u prosjeku obrazovanije.

U ova nesigurna vremena prisjetimo se  svih znanih i neznanih junakinja, borkinja, baka, majki  iz naše prošlosti i sadašnjosti koje su svojim radom, intelektom i kreativnošću mijenjale svijet. Iako različite karakterom toliko jednake u svojoj upornosti i hrabrosti i to je moć ženske snage. 

Rekla je jednom jedna mudra žena – „Žena je puni krug. Ima moć stvaranja, odgajanja i promjena!“ /Diane Mariechild/

Drage žene sretan vam Međunarodni dan žena! Budite ponosne na činjenicu da ste žene, većina i stup svake obitelji i ovoga društva.

 

 

Marija Jurić Zagorka(Negovec kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873. – Zagreb, 30. studenoga 1957.) Marija Jurić svojim je književnim i novinarskim radom pomicala granice, a mnogi tvrde da je zbog svoje izražene osobnosti i talenta bila ispred svoga vremena.
“Ako služite dobru, morate biti spremni da će se zlo buniti. To je život. Utakmica dobra i zla, poštenja s nepoštenjem.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesna Parun '' Ja ne tražim smisao života nego ga življenjem neprestano stvaram. Iz prkosa. Samo za sebe, jer je laž da to itko može činiti za druge. Možeš raditi za nekog, ispaštati za nekog, ali ne možeš za njega tražiti smisao života.

Vesna Parun(Zlarin, 10. travnja 1922. − Stubičke Toplice, 25. listopada 2010.) Unatoč teškim prilikama u kojima je provela veći dio života, Vesna Parun bila je jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica. ” Ja ne tražim smisao života nego ga življenjem neprestano stvaram. Iz prkosa. Samo za sebe, jer je laž da to itko može činiti za druge. ”Možeš raditi za nekog, ispaštati za nekog, ali ne možeš za njega tražiti smisao života.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slava Raškaj (Ozalj, 2. siječnja 1877. – Stenjevec, Zagreb, 29. ožujka 1906.) Suočena s društvenim predrasudama, kao najvećeg saveznika odabrala je prirodu i stvorila jedne od najljepših djela hrvatske umjetnosti s prijelaza stoljeća.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. – Zagreb, 21. rujna 1938.) hrvatska je književnica koja je priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.
”Kad si sretan, i sunce za tobom žuri.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Štefanija Puretić (Prelog, 1922. – 17. siječnja 2015.)
Glavna liječnica dermatovenerološke klinike bolnice na Šalati u razdoblju od 1955. do 1986. godine te voditeljica dermohistopatološkog laboratorija. Vrijedno i predano bavljenje kožnim promjenama, odnosno dermatohistopatologijom, rezultiralo je novim otkrićima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marija Jambrišak (Karlovac, 5. rujna 1847. – Zagreb, 23. siječnja 1937.)
hrvatska prosvjetiteljica, domoljub, pedagog i borac za prava žena na školovanje.

”Učiteljicam neka se držeći se izreke: jednaki posao, jednaka plaća, jednako pravo za sve, određuje isto toliko plaće i doplate kao i učiteljim!”