Konferencija za medije u Bedekovčini: Opstrukcija rada dječjeg vrtića; mit ili stvarnost

Aktualno 6. listopada 2021

Hajdaš Dončić; „Ovo u Zagorju prolazit neće, da će netko ako je član SDP-a biti diskreditiran”

Najnovija događanja vezana uz rad Dječjeg vrtića Bedekovčina bila su tema konferencije za medije pod nazivom “Opstrukcija rada dječjeg vrtića; mit ili stvarnost” održane u utorak u Bedekovčini.

Novinarima su se obratili općinski načelnik Darko Ban, potpredsjednik  SDP-a Hrvatske i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić i predsjednik Općinske organizacije SDP-a  Bedekovčina Željko Novosel.

Iako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina jedna od točaka dnevnog reda trebao biti izbor nove ravnateljice, odnosno ravnatelja Dječjeg vrtića,  ta je točka povučena s dnevnog reda,  uz obrazloženje predsjednika Vijeća da je Dijana Šaronja, jedina kandidatkinja koja se javila na natječaj za ravnateljicu, na nedavnim lokalnim izborima bila na SDP-ovoj listi te provodila kampanju za načelnika Darka Bana.

Ban je kazao kako je osim ovakve očite diskriminacije, povod za sazivanje konferencije i širenje neistina vezanih uz tehnički pregled te ekonomsku cijenu vrtića.

– Što se tiče tehničkog pregleda dograđenog dijela vrtića, neistina je da će se zbog toga otvaranje i stavljanje u funkciju tog dijela vrtića odgoditi na godinu dana. Naime, na nedavnom tehničkom pregledu jedan od sudionika pregleda imao je nekoliko primjedbi, a na neke od njih projektantica je već poslala odgovore iz kojih je vidljivo da se prilikom gradnje išlo u tehnički moderniju, sigurniju i kvalitetniju izvedbu radova. U ovom trenutku uklanjanju se manji nedostaci, a ovih je dana pregled novoizgrađenog dijela obavio i statičar te se njegova potvrda da je i u tom segmentu sve u redu očekuje do kraja tjedna – istaknuo je Ban dodavši da nije istina

da će se otvorenje vrtića odgoditi za godinu ili više dana.

– Svi oni koji ističu tu neistinu rade štetu prvenstveno roditeljima i djeci koja će pohađati vrtić, rade štetu našoj Bedekovčini, rade štetu svom kraju. Zaista ne znam kome je u interesu opstruirati otvorenje vrtića kada svaki dan na nove prostore strpljivo čeka na desetke mališana u našoj Bedekovčini i njihovi roditelji – rekao je općinski načelnik.

 

Istaknuo je i da objašnjenje pojedinih vijećnika, koji nisu željeli imenovati novu ravnateljicu jer još nije potvrđen tehnički pregled nema veza sa zdravim razumom.

– Vrtić mora imati svakog dana svoju čelnu i odgovornu osobu. Ovime su oni koji nisu željeli imenovati novu ravnateljicu ozbiljno ugrozili funkcioniranje vrtića jer uskoro jedna od najvažnijih ustanova službeno neće imati ravnatelja.

 

Govoreći o novoj cijeni vrtića, Ban je podsjetio da Općina Bedekovčina nije mijenjala ekonomsku cijenu vrtića još od 2016. godine, dodavši da je sada povećanje cijene nužno kako bi vrtić poslovao rentabilno, kako bi se osigurala primanja za zaposlene te odgovarajuća i kvalitetna odgojno-obrazovna skrb za djecu.

– Ekonomska cijena vrtića u Bedekovčini iznosi 2.000,00 kuna. Tu odluku donosim ja kao načelnik i vjerujete mi, ona nije laka, ali je prije svega nužna. Kao načelnik imam odgovornost osigurati funkcioniranje i stabilnost ustanove poput dječjeg vrtića, ustanove koja brine za naše najmlađe. Nadalje, Općinsko vijeće je tijelo koje donosi odluku koji će dio od toga iznosa pokrivati Općina, a koliko će plaćati roditelji. Ja kao načelnik nemam te ovlasti – naglasio je Ban naglasivši da mu je žao što se odgovorne i nužne odluke koriste za dobivanje političkih poena.

 

Kazao je da apsolutno podržava smanjenje učešća roditelja te upozorio da je kod donošenja ovakvih odluka nužno poštivati proceduru, utvrditi sve činjenice i osigurati financijska sredstva.

– Povećanje ekonomske cijene vrtića je nužnost zbog stabilnosti poslovanja Dječjeg vrtića Bedekovčina, a ja ću kao načelnik napraviti sve što mogu da roditelji, čija djeca polaze vrtić, što manje osjete to povećanje na svojim kućnim budžetima – poručio je načelnik Ban.

 

Potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik ŽO SDP-a Siniša Hajdaš Dončić dao je punu podršku kolegama u Bedekovčini.

 

– Podrška osobito kolegici koja se jedina javila na natječaj za ravnateljicu vrtića, koja je ispunjavala sve uvjete. A ovo obrazloženje predsjednika Općinskog vijeća me podsjeća na staljinizam, na neka vremena za koja se nadam da se nikad neće ponoviti. Ako osoba u svoje privatno vrijeme želi biti član ili članica bilo koje političke stranke, to joj nigdje, i po hrvatskom Ustavu, ne može biti otežavajuća činjenica. Riječ je o osobi prihvaćenoj od članica i članova kolektiva, prihvaćenoj i od Upravnog vijeća, a zakonska procedura je u potpunosti ispoštovana – rekao je Hajdaš Dončić i poručio:

– Još jednom pozivam Vijeće da se upristoji i da počne raditi svoj posao u dogovoru s načelnikom Općine. Ovo u Zagorju prolazit neće, da će netko ako je član SDP-a biti diskreditiran.

 

Željko Novosel složio se da je takvo ponašanje općinskih vijećnika neprihvatljivo i pogubno.

–  Prijava kolegice Šaronja zadovoljava sve uvjete propisane natječajem, ona je dugogodišnja djelatnica dječjeg vrtića i ispunjava sve uvjete. Nije bilo nikakvog razloga da Upravno vijeće ne donese takvu odluku i ne prihvati njezinu kandidaturu za ravnateljicu dječjeg vrtića u narednom mandatu – rekao je Novosel.

Zaključio je kako se ponašanjem kojem je svjedočio na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, odnosno povlačenjem prijedloga o imenovanju nove ravnateljice Dječjeg vrtića Bedekovčina s dnevnog reda, dokazuje ili neznanje ili nepristojnost prema ljudima koji su u nekoj drugoj stranci.